arrow_drop_up arrow_drop_down
Haren Pakt Uit! in Groningen
21 oktober 2020 

Haren Pakt Uit! in Groningen

Op 8 oktober hebben wij het startsein gegeven voor de regionale Sinterklaasactie ‘Haren Pakt uit!’. Met dit initiatief koppelen we gezinnen die niet over de financiële middelen beschikken om Pakjesavond te vieren aan ‘Hulpsinten’. Deze weldoeners maken een cadeaupakket voor hen met mooie geschenken en lekkernijen, zodat ook kinderen uit minder welvarende gezinnen de magie van Sinterklaas kunnen beleven.

Sinds de start hebben we ongelofelijk veel mooie en hartverwarmende reacties gekregen. Van Harenaren die graag hun steentje willen bijdragen en zich aanmelden als hulpsint. Kinderen die naast het cadeaupakket wat hun ouders maken graag ook nog wat eigen (tweedehands) speelgoed willen doneren. Organisaties, scholen en bedrijven die ons met materiaal, geld, tijd en energie willen ondersteunen om van Haren Pakt Uit! een succes te maken. Het is echt overweldigend en bijzonder om te zien hoe veel mensen zich in willen zetten voor hun medemens. En we zijn daar bijzonder dankbaar voor!

Anonimiteit gewaarborgd

Naast alle aangeboden hulp krijgen we ook reacties van ouders die een cadeaupakket goed kunnen gebruiken en blij zijn dat dit initiatief is opgezet. Omdat het als ouder je hart breekt als je tegen je (jonge) kind moet zeggen dat Sinterklaas niet bij hen langs komt. Omdat je ziet dat het je kind bang is dat er ook dit jaar weer geen pakje in de schoen zal zitten en zich afvraagt of hij/zij dan niet lief is geweest. Of omdat je de schaamte ziet als het kind na Pakjesavond naar school moet en moet vertellen dat er geen cadeautjes door de schoorsteen zijn gekomen. Maar er is ook veel angst en schaamte bij deze ouders.

In Groningen ligt het aandeel huishoudens dat van een laag inkomen moet rondkomen boven het landelijk gemiddelde.  Van veel van deze gezinnen verwachten we dat in eerst instantie niet. Het zijn namelijk allang niet meer alleen de risicogroepen (zoals eenoudergezinnen, huishoudens met een niet-westerse achtergrond of met een overdrachtsinkomen). En veel van deze gezinnen schamen zich voor de positie waar zij zich in bevinden en zijn bang dat in de directe omgeving duidelijk wordt dat het hen financieel minder goed gaat, waardoor ze minder aanzien of status in de buurt zullen hebben. Het doet hen dan ook goed als we ze kunnen aangeven dat deelname aan de Sinterklaasactie als hulpgezin volledig anoniem is. Niet alleen worden je persoonsgegevens niet gedeeld met hulpsinten, maar we matchen ook geen gezinnen aan weldoeners van dezelfde school. Dit om er voor te zorgen dat er op geen enkele wijze uit de gezinssamenstelling valt te herleiden welk gezin wel wat ondersteuning kan gebruiken.

Uitbreiding naar Groningen

Haren Pakt Uit! lijkt zo kort na de start al een enorm succes te gaan worden! En dat succes willen we graag verder uitbreiden met (hulp)gezinnen uit Groningen. Ben jij woonachtig in de voormalige gemeente Haren of de gemeente Groningen? En ben je niet in staat om jouw kind(eren) een mooie Pakjesavond te bezorgen? Of wil je als weldoener een kind onder de armoedegrens de betovering van Sinterklaas laten meemaken?
Meld je dan nu aan op onze website als hulpgezin of hulpsint!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen